Våffeldagen är en dag då svenskar, som har en sötsuget, bakar våfflor till sin familj.
Det roliga är att dagen faktiskt har sitt ursprung i en förvanskning av ordet ”Vårfrudagen” eller Jungfrudagen, dagen då Maria fick beskedet att hon skulle föda Jesusbarnet. Dagen som i den kristna religionen kallas bebådelsen eller Maria bebådelsen. Fram till medeltiden var det till och med början på det nya året i flera länder. I England till och med 1752.
På många svenska dialekter har ”Vårfrudagen” förvanskats till Vaffeldag, som är en gammal form av Våffla, som betyder våffla. Och så blev Maria budskapsvåffeldag….. Ovanstående kan du läsa i Jan-Öjvind Swahns fina bok: ”Svenska Traditioner” på svenska, men nu även på engelska (och tyska).

En annan förklaring är att svenskarna firar vårens början den 25 mars. Efter en lång vinter är det återigen gott om mjölk och färska ägg. Och med den sista biten mjöl bakar de våfflor och förebådar på så sätt vårens ankomst. Förutom våfflorna finns det såklart läckra sylt och vispgrädde, eller sylt och vispgrädde.
Om du besöker Bolmen Island nära oss och du tar färjan på vägen till den där riktigt fina loppisen på ön så kommer du förbi ett ställe där de bakar läckra våfflor på sommaren. Du kan inte missa det eftersom det bara finns en huvudväg på ön.