Frukost på Mooi Gula Huset

Mooi Gula Huset ontbijt

Vi är alltid upptagna med att förbereda och servera en god frukost, men vi tar oss faktiskt aldrig tid att fånga detta. Det är kul att våra gäster gör det och att vi nu även kan visa vår frukost:

  • hemgjord müsli med rostade nötter och havre
  • hembakade sesamfrö- och vallmofrörullar (eller lantbröd)
  • hemgjord sylt (den här gången hallon och jordgubbar)
  • ost och skinka från lokala företag
  • och naturligtvis kaffe, te, juice och frukt

Allt detta serveras på vår handmålade förgätmigej-servis.

Under tiden har även vattenbrunnen vid huset reparerats och kommer att hålla i många år framöver. Träet hade förfallit till en sådan grad att mycket lite av det kunde återanvändas. Men brunnen tillhör huset och så byggde vi om den. Vattenståndet här är fortfarande lågt nu, men snart är det fullt med vatten igen!!!!

Mooi Gula Huset – vattenbrunn

Vad betyder ”hult”?

För snart 2 år sedan besökte vi det gula huset i Lidhult för första gången.

Efter vårt första besök skulle det bli ett andra, vi körde runt i området och upptäckte att det fanns en hel del ”hulten”.

Det gula huset blev Mooi Gula Huset när vi köpte det och vi tänkte att det skulle vara en bra idé att ta reda på var alla dessa ”hulten” hade sitt ursprung. En fråga på Sverigeforumet läggs snabbt upp och svaren kommer ännu snabbare. Även ”Institutet för tal och folktro” erbjöd en lösning.

Hult kommer från det tyska ordet ”Holz” och betyder därför trä eller skog, men ingen skillnad görs. Prefixet för ”hult” kan vara namnet på t.ex. växtlighet, djur eller till och med en person.

Det mest kända ”hult” är Älmhult eller mer känt som IKEA-byn, Fagerhult är också välkänt och betyder ”Vackert hult”, vilket hade varit något för oss. Det finns många hult, särskilt i södra Sverige och framför allt i Skåne, Småland, Halland och Östergötland.

Det kom ett annat meddelande som sa att det också kunde vara en öppen plats i skogen, nu har vi det i närheten, med en fin liten sjö, kom och titta i Lidhult.

Vi har ännu inte fått reda på var “Medlem” kommer ifrån, fortsättningsvis …….

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren never violence

Pippi Långstrump

Finns det folk som inte vet vem det är? Förmodligen, men här i Sverige tänker jag väldigt lite. Ett nytryck av hennes verk har publicerats här årligen sedan 1945, då Astrid Lindgren gav ut sin första bok om Pippi Långstrump.

Detta författarskap kom till efter att ha sett filmen ”Becoming Astrid”, en film om den unga Astrid och som ger en vacker och tydlig bild av hennes kamp för att bli den hon så småningom blev. Och hon har intresserat mig ända sedan jag såg Pippi som tjej på tv. Det hände också med våra barn och nu även med mina barnbarn.

Hennes böcker, böckerna hon översätter, finns nästan alla i bokhyllorna, lästa i oändlighet och nu när jag behärskar svenskan lite grann kan jag läsa originalet och de oöversatta utgåvorna som finns här i Lidhult i vårt vackra lilla bibliotek. Dessutom bor vi i Småland, där de flesta av hennes barnböcker utspelar sig.

Astrid Lindgrens liv

Astrid Ericsson föddes 1907-11-14 i Näs, ett litet samhälle nära Vimmerby i Småland. Hon hade en lycklig barndom på sina föräldrars gård tillsammans med sin bror och två systrar. Som ung kämpar hon med sin religiösa uppväxt och 1920-talets rådande normer. Vid 18 års ålder blir hon gravid med ägaren till tidningen hon jobbade på, han vill gifta sig, hon vill inte. Hon åker till Stockholm för att utbilda sig till sekreterare och för att komma bort från skvallret. Som ensamstående förälder kan hon inte ta hand om sin son och hon placerar honom hos en fostermamma i Köpenhamn och senare ett tag hos sina föräldrar i Näs. När Astrid 1931 gifter sig med sin stora kärlek Sturre Lindgren kan de äntligen bilda familj, och några år senare föds ytterligare en dotter.

Astrid är 37 när Pippi Långstrump ser livet. Namnet Pippi Långstrump uppfanns av dottern Karin som ville höra historier om Pippi Långstrump under en längre tids sjukdom. Ett så speciellt namn kräver en speciell tjej, tyckte Astrid, och det blev hon.

Förlagen tyckte först att det var en galen bok och ville inte ge ut den. Men när den vann första pris i en barnboksskrivartävling som anordnades av förlaget Raben&Sjögren öppnades slussarna och Pippi och hennes skapare blev en världssuccé. Förra året firade Pippi sin 75-årsdag!!

Astrid Lindgren fortsatte att skriva till sin höga ålder, 85, ibland flera böcker om året, varav många finns kvar än idag. Här i Sverige har en vacker ny upplaga av ”Mio my Mio” precis släppts. Hon skrev 35 läsböcker, 41 bilderböcker, översatta till 100 språk och hittills har cirka 165 miljoner exemplar sålts. Dessutom skrev hon nödvändiga artiklar, tidningskommentarer och pjäser/scenatiseringar av sina böcker.

Astrid skrev för barnet inom sig själv, sa hon alltid. Astrid har alltid stått upp för barns och djurs rättigheter.

Idag engagerar sig Astrid Lindgren Company tillsammans med Rädda Barnen för barn, och särskilt flickor, i utvecklingsländer genom programmet Pippi of Today.

Astrid Lindgren biografi och museum

Och så… biografin om Astrid Lindgren av Jens Andersen ”Denna dag, ett liv” ger en vacker bild av författaren med många foton, intervjuer och material från författaren själv. Filmen ”Becoming Astrid” finns på NPO plus, och mycket information finns på Astrid Lindgren Companys officiella hemsida.

Utöver filmen om den unga Astrid finns även en vacker och munter balett gjord av Pär Isberg om Pippi, Tommy och Annika, där kompositören på ett mycket fint sätt använder sig av originalmusiken från Pippi-filmerna. Baletten finns fortfarande att hitta på YouTube eller i SVT-arkivet.

Om du någon gång har möjlighet, besök Astrid Lindgrens Varld i Vimmerby, platsen där hon växte upp. Vi gjorde det för länge sedan med våra barn, stor framgång. På många ställen i parken spelas korta stycken ur böckerna, om än på svenska, men kan man böckerna är det inget problem.

Eller Junibacken i Stockholm, där förutom karaktärerna från Astrids böcker finns andra kända svenska barnboksbarn. Dessutom är lägenheten på Dalagatan 46 i Stockholm där Astrid alltid har bott ett litet museum. Här bodde hon från 1941 till sin död 2002. Mycket av hennes verk finns också på vackra Kungliga biblioteket i Stockholm.

Vi har bott i Pippis och Astrids land sedan ett antal år tillbaka, vem hade trott det när jag först såg och läste om Pippi???

”Jag har aldrig gjort det förut, så jag tror att jag kan göra det!”

Pippi Långstrump!

Tovningskurser från Mooi Tova

viltworkshops bij Mooi Tova

Tovning är en metod att tillverka tyg som har använts i över 3 000 år. Idag har den återupptäckts och används i många former. Denna teknik kan du lära dig på Mooi Tovas tovningskurser.

Det är fortfarande fantastiskt hur du kan göra vackra saker av ull, vatten och tvål. Vuxna och barn uppnår ofta överraskande resultat.

På Mooi Tova kan du tova på olika nivåer. Från mycket enkla vardagssaker, som telefonfodral, smink eller pennor till tofflor, väskor och till och med kläder.

Den här första säsongen av Mooi Tova fokuserar på att komma igång med tovning. Men om du vill ha något mer än så får du gärna kontakta mig så ska vi se vad som är möjligt.

Mejla eller ring (0046) 073-630 25 28 för mer information om Mooi Tovas tovningskurser

Hoppas vi ses, Liesbeth

Årshultsmyren – en bit orörd myrmark

I sydvästra delen av Småland (idag Kronobergslän) finns totalt 33 naturreservat där du kan vandra och njuta av naturen. Idag tar vi en titt på Årshultsmyren – en bit orörd myrmark, med lättillgängliga och vackra vandringsleder från 4 till 9 km.

Årshultsmyren är det största orörda våtmarksområdet i Kronobergslän. Reservatet består av olika mossor och kärr med trädbevuxna öar och sjöar.

Det 1 500 hektar stora reservatet skyddar och bevarar ett omfattande och i stort sett orört våtmarkskomplex tillsammans med de djur och växter som lever där. Strax väster om Årshultsmyren ligger Hunnsberget – varifrån man har vid utsikt över naturreservatslandskapet med dess kärr och skogar.

Hunnsberget är det högsta berget i Ljungby kommun. Det är här legenden om skomakaren i Sutarestugan utspelar sig: ”En gång i tiden flydde en skomakare, kallad Sutaren, från de danska soldaterna. Han gömde sig i en liten grotta på bergets brantaste sida. Varje dansk soldat som klättrade upp, knuffade ner.”

Myrmarken är typisk för regnområdena i sydvästra Småland. De sumpiga slätterna består av hålor omgivna av torrare områden med grästuvor. Och vattnet bildar rörliga mattor av kärr här och där.

Typiskt för träsken är de vita mossorna. Andra vanliga växter är ljung, klockljung, bomullsgräs, hjortgräs, den vita näbbstarren och den insektsätande rundbladiga soldaggen. Runt Örsjön i norr och Kyrkängen i söder växer bland annat klockgentianan. Öarna är huvudsakligen täckta av barrträd. Olika fågelarter häckar också i detta kärriga område, till exempel snäppa, snäppa, fjällpipare, tjäder, orre och tranor.

Njut av din promenad genom Årshultsmyren – en bit orörd myrmark, och klättra på Hunnsberget.

Den här dagen för 5 år sedan

5 år Mooi Gula Huset B&B

”Och plötsligt vet du bara att det är dags att börja något nytt och lita på börjans magi”

För 5 år sedan, 2019-01-31, lämnade vi äntligen Nederländerna sent på morgonen.

En hel del grejer hade redan flyttats över tiden, men vår Volkswagen-buss var fortfarande full till bredden. Inte minst med de sista föremålen, men också med hundarna, Moppie och Bo och vår katt Tom, som startade nya äventyr med oss. På grund av lite sista krångel i Zutphen lyckades vi bara börja köra tidigt på eftermiddagen. Dels på grund av detta körde vi först in på vägen till Lidhult tidigt på morgonen den 1 februari. En vacker fullmåne lyste på den vita världen som omger det gula huset. Vårt äventyr hade börjat.

Städa och organisera

De följande veckorna är vi främst upptagna med att städa, möblera och förbereda rummen för B&B. Ett av rummen på övervåningen har blå tapet och det är inspirationen till rummens namn. Det blå rummet blir det bohuslänska rummet, dekorerat med blå accenter, för 2 personer. Det andra 2-personers rummet kallas Dalarna rummet. Den här har Faluröd på väggen, och ytterligare inredning med Dalarnas accenter inklusive 2 stolar och ett bord med traditionella Kurbits-motiv. Vårt rymliga allrum blir det skånska rummet med natur gult på väggen. Vi inreder den gemensamma ytan, som även innehåller frukostborden, så mycket som möjligt med möbler från vårt ”Mooi-Inredning-sortiment”. Men kanske mer om det senare.

De första gästerna på Mooi Gula Huset

Och sedan den 12 april 2019 välkomnade vi våra första gäster, 3 cyklister och 2 motorcyklister. Trevlig! Det första året välkomnade vi 12 olika nationaliteter, hade trevliga och ibland mindre trevliga möten och blev allt skickligare på att driva B&B Mooi Gula Huset. Vi upptäcker att vi är på en välkänd cykelled, Banvallsleden. En cykelväg över södra Sverige över gamla järnvägar. Vi hälsade också på många cyklister. Det verkar också finnas några fina vägar i området för motorcyklister. Frukosten, kaffe/te med nybakat bröd, hemgjord sylt och müsli är mycket uppskattat.

De ontbijttafel bij Mooi Gula Huset B&B
Frukostbordet på Mooi Gula Huset B&B

Och sedan, under det andra året, slår Corona till över hela världen, bokningar avbokas och resandet blir mycket svårt i Europa. Som tur är för oss är det få restriktioner i Sverige och många svenskar reser i sitt eget land den sommaren. Bra för oss. Danskarna och tyskarna följde efter senare och vårt år var inte så illa.

Människor som letar efter ett ställe att övernatta på eller för att njuta av området lite längre vet nu var de kan hitta oss. Även folk från byn använder vårt B&B om de inte har plats för gäster eller familj, vilket är väldigt trevligt. Vänner och familj kommer regelbundet över och några slår helt enkelt upp tältet i trädgården. Det är också möjligt.

Trädgården

Den enorma trädgården som omger huset börjar sakta ta form igen. Vi satte snart upp ett litet växthus för tomater och paprika. Och varje år tillkommer fler grönsakslådor. Vi har nu även ett plommonträd, ett päronträd och 2 nya äppelträd utöver de befintliga äppelträden. Det blir mer och mer plats i gräset för just stigar, så att alla sorters djur kan få plats i det höga gräset och olika blommor kan dyka upp överallt. På våren är nästan hela trädgården blå med stjärnhyacinter och snöns glans, gul och orange med hök lök och musöron på sommaren, tillsammans med olika andra sommar blommar. Fin till buketter i rummen. Då och då dyker rådjur upp för att knapra i köksträdgården, men det hör till. Och även igelkotten som hela tiden gör misstaget att krypa under staketet till hundområdet och måste räddas igen. Hundarna har ett eget område där de kan springa vad de vill och ligga i solen.

Tom gillade att sitta på brunnen eller på sin plats på gården där han kunde se allt och bli omfamnad av olika människor. Han var en väldigt social katt. Tyvärr var vi tvungna att säga adjö till Tom i april 2023 och han är nu på sin favoritplats vid brunnen. Moos, vår ”svenska katt” tar nu emellanåt över Toms uppgift.

Den gamla brunnen

Vi är nu i början av det femte året av Mooi Gula Huset…….

”Må det kommande året bli ljust med möjligheter”

Välkomna!

Sagomuseet Ljungby: i hjärtat av legendernas land

Historier har alltid funnits där, berättades de när alla hade slutat jobba och samlats kring elden. De första berättelserna går tillbaka till långt före vår tideräkning och genom att fortsätta berätta för dem vet vi detta.

Omkring 1800 var det fortfarande mycket vanligt att man berättade för varandra kring elden efter jobbet, men ett sekel senare hade detta nästan helt försvunnit, ersatt av det skrivna ordet och senare, allt eftersom tekniken gick framåt, av radio, film och tv.

Runt 1980-talet verkade det som att den mest originella formen av kultur, det talade ordet, höll på att försvinna. Men plötsligt berättades historier igen, på festivaler, på berättarkaféer etc. över hela västvärlden.

I Småland, i trakten kring Ljungby, levde fortfarande många sagor och sägner bland folket och där bodde många kända och till och med kända berättare. Många berättelser hade redan dokumenterats sedan 1800, varför Sagomuseet Ljungby öppnades här 1990. Museet är hjärtat i ett stort område där alla möjliga legender har sitt ursprung, ofta mitt i vacker natur och på speciella platser.

Det är ett vackert inrett litet museum. Du hittar kända och mindre kända legender från trakten, vackert formgivna av textilkonstnären Mia Einarsdotter och målaren och skulptören Kjell Sundberg. Det är mycket känsla för detaljer och du kan dra i snören och öppna lådor. Plötsligt hörs en sång eller en hund skäller. Och om du tar en tur till genom rummen kommer du att märka nya detaljer. Och värt ett besök för unga och gamla, speciellt om du gillar historier! Varje år strax före midsommar anordnar de en stor berättarfestival med deltagare från hela världen.

Sedan november 2018 finns Sagomuseet Ljungby med på Unescos lista över materiellt arv.

Danska Fall

Varje gång vi kör hem från Halmstad ser vi skylten ”Danska Fall”, ett naturreservat med vattenfall, i byn Simlangsdålen. Förra veckan körde vi äntligen dit. Det var varmt och vatten och skog ger behaglig kyla.

Från Gula Huset är det cirka tjugo minuters bilresa och den vägen är också värd det, speciellt nu när kanterna är gula av kvast, vackert. Vid parkeringen finns olika informationstavlor om allt som lever, växer och blommar där och det är väldigt mångsidigt.

När vi stiger ur bilen hör vi redan fåglarna sjunga. Eftersom det är 2 små personer med oss ​​tar vi den blå vägen på cirka 2,5 km och, som det är brukligt i vår familj, går vi vägen mot säden. Det är en sagoskog, det finns tomtebänkar och överallt finns det hål med knallgrön mossa i gamla nedfallna träd, tomtehål kanske?

Skogen är känd för sin mångfald av mossor, lavar och växter. Vi upptäcker platser fulla av klöver, men vi hittar ingen fyrklöver, men vi hittar blåbär och vi plockar dem också. Det finns många av dem i hela skogen. Träden är främst bok och ek och mycket gamla, mellan 100 och 175 år gamla. Hela området är orört eftersom det mestadels lämnas ifred. Stigen är långt ifrån jämn, många tjocka trädrötter, stenar, upp- och nedförsbackarna gör det till en riktig utmaning för barn.

Och så hör man vattnet…. och det blir märkbart svalare i skogen. Denna sektion är den lägsta delen av Assmanfloden, som faller 36 meter. Var försiktig där det är möjligt med fötterna i vattnet. Stenarna bildar tillsammans en gigantisk mosaik som floden forsar igenom. Fortsätt sedan över broar och trappor upp till det riktiga vattenfallet. Från olika sidor faller vattnet ner med ett brus, en vacker syn och mycket imponerande. Det är bra att det finns ett högt staket runt den. Sedan ner igen, med en båge runt en skogsäng med sömniga kor och en sista sträcka genom bokskogen och vi är tillbaka vid bilen.

Väl hemma upptäcker vi varför det heter Danska Fall… En sorglig historia. Danskarna förlorade slaget vid Fyllebro, porten till Halmstad, och flydde in i skogarna nära Simllangsdålen. Där hittades de av svenskarna och tvingades upp på en rutten bro, de danska soldaterna föll i vattenfallet nedanför.

Piksborg

Piksborg är en slottsruin från senare delen av 1200-talet. Rester av stolpar kan fortfarande ses i vattnet. Den ligger på en ö i södra änden av sjön Bolmen, väster om Ljungby i byn Annerstad.

Slottet byggdes av trä med jordväggar, strategiskt beläget i det som då var gränsområdet mot Danmark. Den användes som gränsborg och som centrum för kungens förmyndare i Sunnerbo.

Piksborg ruin

Namnet Piksborg kommer från den holländska riddaren Ebbe Pik. I slutet av 1200-talet ägdes slottet av Abraham Brodersson Bullhead. År 1434 nåddes slottet av en av Engelbrechts rebellarméer. Olof Ragnvaldsson, kronofogde, förhandlade med rebellledaren Herman Berman. Under förhandlingarna sattes slottet i brand. Slottet var helt förstört och övergivet.

1908 grävdes Piksborg ut under ledning och på bekostnad av civilingenjör Algot Friberg och kapten Bror Kugelberg.

Piksborg station

Piksborgs järnvägsstation utmed Halmstad – Bolmen järnväg (1889–1966) låg strax söder om den gamla slottsruinen. Järnvägsbron över Fettjesundet, södra delen av sjön Bolmen, ligger i Piksborg.

Piksborg bro

Tom (2006-2023)

En speciell katt. Han har rest till Sverige i 2 år nu utan problem och är lika glad när han återvänder till Nederländerna. Men sedan 1 februari 2019 har han fått lov att i det tysta fånga sina möss i den stora röda ladan eller njuta av en eftermiddagslur på kudden. Hemlängtan? Inte Tom och inte vi heller.

Den 28 april 2023 var vi tvungna att söva Tom och han hittade sin viloplats vid brunnen där han alltid satt. Han kommer alltid finnas i våra tankar…..

Outdoor cooking

Särskilda gäster i vårt B&B, härligt sommarväder och därför dags att laga mat och äta ute. Och för detta tillfälle har vi valt en klassisk svensk rätt med möra köttbitar, stekt potatis, karamelliserad lök och en krämig senapssås: Biff Rydberg. Detta recept sägs ursprungligen ha skapats på 1800-talets Hotel Rydberg (numera stängt) i Stockholm. Det här är en rätt som äts i Sverige senare på kvällen, till exempel på bröllop, med inlagd gurka och råa äggulor. Men säkert också väldigt gott en kvav sommarkväll. Rekommenderas varmt och vi kommer definitivt att ha det i åtanke!!!!

Mooi Gula Huset Outdoor Cooking: Biff Rydberg

Staden Lidhult har inga matställen. Därför erbjuder vi även våra gäster en måltid. Ibland något enkelt och näringsrikt, ibland något mer omfattande, men än så länge alltid med stor uppskattning för det som erbjuds.